header header header header

Unieke zwammen op het Azewijnse Broek

In de eerste weken van dit jaar kregen we een fantastisch bericht, namelijk dat er minstens één en misschien zelfs twee voor Nederland unieke soorten zijn aangetroffen op het Azewijnse Broek. Het gaat hier om zwammen (een soort paddenstoel dus) die nog nooit in Nederland zijn aangetroffen. Zij hebben dus ook nog geen Nederlandse naam.

De zwammen werden gevonden door mycologen Marjon van der Vegte en Gerrit Jansen (een mycoloog is een deskundige op het gebied van zwammen, schimmels en paddenstoelen). Zij troffen een soort harpoenzwammetje aan wat zij met zekerheid konden determineren als de Resupinatus europaeus en deze soort is nieuw voor Nederland! De andere nieuwe soort, een wimperzwam, moet eerst verder DNA-onderzoek  ondergaan, om met zekerheid benoemd te kunnen worden. Dat is inmiddels wel gelukt met de Entoloma costatum, die een bedreigde  zeldzame satijnzwam is en zich ook prettig lijkt te voelen op het Azewijnse Broek.

Geen gezwam dus, de met zorg beheerde natuur rond onze zandwinning levert steeds weer opzienbarende nieuwe ontwikkelingen op!

 
Delen via:

Meer nieuws