header header header header

“Op Padvast” bij Kasteel Amerongen

Welkom bij onze rubriek “Op Padvast”. Hierin gaan we op bezoek bij verschillende recent uitgevoerde projecten waarin ons half verharding product Achterhoeks Padvast® is toegepast. We bekijken hoe de projecten er vandaag de dag bij liggen en spreken met betrokken partijen over de tot stand koming van het project.   Dit keer nemen we een kijkje bij Kasteel Amerongen in Amerongen, waar in 2022 renovatie werk heeft plaatsgevonden en nieuwe wandelpaden zijn aangelegd.   

Historie van Kasteel Amerongen 

Op de plek van het huidige Kasteel Amerongen is in de 13e eeuw in eerste instantie slechts een versterkte stenen woontoren gebouwd. In ruil voor voorrechten zoals visrecht en tolrecht, moesten de kasteelheren het achterland verdedigen tegen vijandelijke indringing. Deze toren wordt later uitgebreid tot compleet kasteel dat werd bewoond door verschillende adellijke families. Het kasteel is in de eeuwen die volgden verwoest, herbouwd, verfraaid, platgebrand en opnieuw herbouwd. De kleinkinderen van de laatste bewoners van het kasteel hebben het kasteel in 1977 overgedragen aan Stichting Kasteel Amerongen. Deze stichting heeft als doel het kasteel in stand te houden en open te stellen voor publiek, waardoor deze voor eenieder te bewonderen is. In het kasteel proeft de bezoeker aan het leven in de zestiende tot en met de negentiende eeuw (Bron: Kasteel Amerongen).  

 

 

 

 

Waarom Achterhoeks Padvast®? 

In de kasteeltuinen lagen van oudsher grindpaden op een ondergrond van zand. Het onderhouden van deze paden was een intensieve klus. Bovendien werden de paden in natte perioden erg modderig. De eigenaren van Kasteel Amerongen hebben opgemerkt dat er in loop der jaren meer slijtage optrad in de opengestelde ruimten dan in afgesloten ruimten. Dit kwam onder meer door het vele zand en vocht dat de bezoekers onder hun schoenen mee naar binnen namen. Daarnaast is er op en rond het kasteel veel bedrijvigheid waarvoor aanvoer van goederen nodig is. Behalve voor bezoekers moet het terrein daarom ook goed toegankelijk blijven voor dit vervoer. Men was op zoek naar een onderhoudsvriendelijke paden, en een stevige ondergrond voor de aanrijroute over de oprijlaan.  

In 2018 zijn proefstukken aangelegd met Achterhoeks Padvast®. Deze proefstukken voldeden aan de verwachting. Op basis van dit succes is voor de grote renovatie dan ook gekozen voor de toepassing van Achterhoeks Padvast® op wandelpaden en de oprijlaan.  

Het uitgangspunt van de renovatie was om de paden in oude glorie te herstellen. Behalve het aanzicht, was ook ligging van de paden van belang voor het benadrukken van het karakter van de kasteeltuin. Tijdens de renovatie zijn de paden in de tuinen dan ook opnieuw aangelegd met de originele kaarten als uitgangspunt. Om de paden strak aan te leggen is gewerkt met een kantopsluiting van cortenstaal. Een enorme klus, waarvoor maar liefst 7,3 kilometer cortenstaal gebruikt is. Dit heeft geresulteerd in de karakteristieke strakke lijnen in de kasteeltuin. Om de grove uitstraling van de paden te behouden, is gekozen voor het toepassen van een toplaag van de Achterhoeks® Padvast® fractie 0/14 mm. 

 

 

 

 

Door de vaste, en toch waterdoorlatende structuur van het Achterhoeks Padvast® zijn modderige paden in de kasteeltuinen verleden tijd. Er wordt minder vuil het kasteel ingelopen. De toepassing van Achterhoeks Pasdvast® op de oprijlaan zorgt ervoor dat het dagelijks bezoek van bestelbussen haar sporen niet meer achterlaat in de weg.   

Het project is uit tot stand gekomen door een samenwerking van de volgende bedrijven:  

  • Geertech is nauw betrokken geweest bij de planvorming en heeft het project voorzien van het geschikte materieel: een behoorlijke uitdaging met alle smalle paden en bruggen rondom het kasteel; 
  • De Buiteninrichters hebben gezorgd voor de aanleg van het project; 
  • Hardeman Zand & Grindhandel B.V. heeft de aanvoer van Achterhoeks Padvast® verzorgd.  

Wilt u meer informatie over Kasteel Amerongen of bent u benieuwd naar wat er allemaal te doen is? Neem dan eens een kijkje op de website via deze link. 

 
Delen via:

Meer nieuws