header header header header

“Op Padvast” bij Landgoed Hackfort

Welkom bij onze nieuwe rubriek “Op Padvast”. Hierin gaan we op bezoek bij verschillende Achterhoeks Padvast® projecten die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. We gaan zien hoe de projecten er vandaag de dag bijliggen en duiken in het verleden om te kijken hoe het project destijds tot stand is gekomen.  

Voor onze eerste “Op Padvast” nemen we een kijkje bij Landgoed Hackfort in Vorden, waar in 2021 zowel renovatie werk als nieuwe aanleg heeft plaatsgevonden in opdracht van Natuurmonumenten.  

Historie van Landgoed Hackfort  

Hackfort begon als simpel woonhuis langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Eeuwenlang bleef het kasteel in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De families bepaalden dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Toen de laatste barones in 1981 overleed is het landgoed bij legaat overgedragen aan Natuurmonumenten. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand. Dit betekent dus ook dat zij zorgdraagt voor het vele culturele erfgoed zoals de vele boerderijen, de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden van Hackfort (Bron: Natuurmonumenten). 

Waarom Achterhoeks Padvast®? 

Op het landgoed lagen van oudsher holle zachte zandpaden met daarlangs bermen met veel verschillende bloemsoorten. Doordat de paden hol lagen kwamen er bij nat weer plassen op het pad te staan, veel wandelaars weken daarom uit naar de berm om zo schone en droge voeten te houden. Het gevolg hiervan was dat de bloemen kapot werden gelopen, en daarbij verloren de paden hun natuurlijke uitstraling doordat deze steeds breder werden. 

Als beheerder van Landgoed Hackfort is Natuurmonumenten opzoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Een belangrijke voorwaarde voor de paden op Landgoed Hackfort was, dat deze hun originele uitstraling moeten behouden. Daarom heeft Natuurmonumenten de handen ineengeslagen met Brummelman BV Infra & Handel, die de aanleg van Achterhoeks Padvast® in dit project heeft gecoördineerd. Samen hebben zij na een periode van ontwikkeling een geschikte samenstelling gevonden van gebiedseigen grondstoffen en Achterhoeks Padvast®. Dit heeft geresulteerd in een stevig pad met een natuurgetrouwe uitstraling, welke bij nat weer goed te bewandelen blijft. Hierdoor hoeven de wandelaars niet meer uit te wijken naar de bermen en hebben de bloemen meer ruimte gekregen om tot bloei te komen. Daarnaast is het pad door de stevige structuur ook toegankelijk geworden voor rolstoelen en rollators. Zo kunnen jaarlijks nog meer mensen genieten van de prachtige natuur die het landgoed te bieden heeft.  

Het pad is aangelegd in het bos aan de zij- en achterzijde van het kasteel. Daarnaast is in het voorjaar van 2021 ook nog een pad gerenoveerd aan de andere zijde van het kasteel welke van de parkeerplaats van het landgoed naar het bos toe loopt. Hier is Achterhoeks Padvast® door het bestaande pad gefreesd, om de structuur te verbeteren. Natuurmonumenten is tot op heden erg te spreken over het resultaat dat behaald is met het aanleggen en renoveren van de wandelpaden: “De keuze om Achterhoeks Padvast® te gebruiken op het landgoed is gemaakt omdat het een 100% natuurlijk product is uit de nabije omgeving. Bovendien heeft het een water bufferende werking en beschikt het over een stevige structuur. Deze eigenschappen sloten perfect aan bij de behoeften van Natuurmonumenten”. 

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op Landgoed Hackfort. Meer informatie vindt u via deze link.  

 

 
Delen via:

Meer nieuws