Onze kernfocus is positieve gebiedsontwikkeling door betrokkenheid van bewoners, minimale verstoring tijdens productie, en een impuls aan herinrichting van de omgeving tijdens en na ontgronding. Ons doel is om een waardevol landschap te creëren voor alle betrokkenen en het milieu.
Ontgronden betekent ingrijpen in het landschap waardoor dit definitief verandert. Wij zijn ons bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het ontgronden met zich meebrengt: Ons werk speelt zich niet alleen af in de “openbare ruimte” maar beïnvloedt en wijzigt die ook. Wij nemen dan ook de verantwoordelijkheid voor de uiteindelijke vormgeving van het nieuw in te richten gebied. Ons streven is een eindbeeld van het gebied dat voldoet aan de eisen en wensen van onze stakeholders, waarbij invulling wordt gegeven aan verschillende maatschappelijke doelstellingen.
Al voor het in gebruik nemen van een winning is duidelijk wat wij na de oplevering achterlaat. Wij leveren de door ontgronding ontstane waterplas met bijbehorende oeverzones af zoals van tevoren is vastgelegd: bijvoorbeeld als nieuw recreatiegebied, als stiltegebied voor vogels of als locatie voor natuurontwikkeling. Al tijdens de ontgronding werken we fasegewijs aan het uiteindelijke gebruiksdoel door taluds en oevers snel af te werken, de vereiste infrastructuur aan te leggen en groene structuren gestalte te laten krijgen. Wij leveren daarmee een blijvende bijdrage aan het creëren van waardevolle recreatiegebieden en cultuur- en natuurlandschappen.
Op en rondom onze winlocaties ontwikkelen we hoogwaardige natuur. Omdat schrale zanden in het winproces worden blootgelegd, vormen de winlocaties unieke leefgebieden voor kwetsbare pionierssoorten. Door in actieve natuurontwikkeling in te zetten op het terugbrengen van originele landschapselementen en diversiteit, ontstaat een systeem dat een uitzonderlijk hoge mate van biodiversiteit kent.
Daar waar het veilig kan, stellen we onze gebieden graag open voor de recreant. Mensen mogen op verschillende wijzen meegenieten van al het moois dat ons terrein te bieden heeft. Op sommige locaties gebeurt dat op extensieve wijze en op andere intensiever.
Waar winning van zand en grind plaatsvindt langs de grote rivieren, wordt vaak een koppeling gemaakt met een waterveiligheidsopgave in het gebied. Zand en grind maakt op die plaatsen letterlijk ruimte voor water. Daardoor hebben rivieren bij grote afvoeren extra ruimte hebben om buiten hun oevers te treden, zonder schade aan te richten.
De bodemvondsten die tijdens de winning van zand en grind in het Azewijnse Broek zijn veiliggesteld, liggen tentoongesteld in bezoekerscentrum Min40Celsius; een verrassend bezoekerscentrum over het de ontstaansgeschiedenis van het unieke landschap in de regio. Een paar miljoen jaar geleden zwommen er namelijk nog walvissen en haaien in de Achterhoek! In Min40Celsius leer je van de vrijwilligers alles over hoe de ijstijden het Achterhoekse landschap hebben gevormd waarin we vandaag de dag leven. Voor scholen is er een actief lesprogramma.
Er worden ook regelmatig zoekexcursies georganiseerd. Wil je ook op zoek gaan naar een mammoetbot, een mooie steen of een fossiel? Bekijk voor de aanmeldmogelijkheden de website van Min40Celsius.