“Op Padvast” in Natuurgebied Engbergen

Welkom bij onze rubriek “Op Padvast”. Hierin gaan we op bezoek bij recent uitgevoerde projecten waarin ons half verharding product Achterhoeks Padvast® is toegepast. We bekijken hoe de projecten er vandaag de dag bij liggen en spreken met betrokken partijen over de totstandkoming van het project.   Dit keer nemen we een kijkje bij Natuurgebied Engbergen, waar in de afgelopen jaren renovatiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden aan de infrastructuur in het gebied.  

Natuurgebied Engbergen 

Deze rivierduin van de Oude IJssel is van oudsher al bekend als recreatiegebied (met openluchttheater, speeltuin en hertenkamp). Onlangs heeft Engbergen een enorme upgrade gekre­gen, waarbij de mogelijkheden om te recreëren flink zijn verbeterd. Het recreatieve aanbod is veelzijdig, met de mogelijkheid om te golfen, kanoën, suppen, wandelen op het blotevoetenpad en een bezoek te brengen aan het openluchttheater. Kinderen kunnen in het gebied bij de Oude IJssel spelen, klimmen, glijden, spetteren en de natuur ontdekken. Er is een fijnmazig netwerk van wandel-, fiets en ruiterpaden (Bron: Stichting Achterhoek Toerisme).

 

Waarom Achterhoeks Padvast® 

Zoals gezegd biedt de omgeving tal van mogelijkheden om te recreëren. Ook wandelaars en fietsers maken hier veelvuldig gebruik van. Gezien de populariteit van dit gebied is het belangrijk dat de paden en wegen in het gebied goed bereikbaar blijven.  

In de oude situatie kende het gebied verschillende soorten verharding. Een deel van de paden bestond uit traditionele, gesloten verharding. Het grootste deel was onverhard of half verhard. Deze open verhardingen waren toe aan renovatie. Bij deze renovatie is gekozen om de bestaande paden te overlagen met Achterhoeks Padvast®. Een product wat zijn oorsprong kent in eigen gemeente.  

Door de bestaande paden te overlagen met Achterhoeks Padvast® heeft het gebied een uniforme uitstraling gekregen. Door de vaste, en toch waterdoorlatende structuur van het materiaal blijven de paden nu bij alle verschillende weertype goed begaanbaar. In het gebied zijn uiteindelijk zowel (bijna) alle fiets- en wandelpaden als de parkeergelegenheden op deze manier gerenoveerd, met een prachtig resultaat. 

In dit project is geen nieuwe aanleg van paden gerealiseerd volgens het concept Achterhoeks Padvast®. Er is enkel gebruikt gemaakt van het product om de bestaande situatie te renoveren. Ook hiervoor is het product uitermate geschikt en kan het – zoals ook hier gebeurd is – bijdragen aan een betere begaanbaarheid van het gebied.

7538e415-056b-4dc7-aecd-8daaab90c934