Sinds de start van de ontgronding aan de Azewijnsestraat in Gendringen hebben wij zand en grind van voortreffelijke kwaliteit kunnen winnen en een prachtig natuurgebied kunnen ontwikkelen. De huidige winning voorziet nog enkele jaren in de behoefte aan zand en grind in de regio. Daarna kan de Achterhoek niet meer van de bouwgrondstof zand en grind worden voorzien, terwijl de vraag naar zand en grind nog altijd groot is. In het project ‘Uitbreiding West’ beschrijven we onze plannen tot uitbreiding van de zandwinning met een grotere gebiedsontwikkeling waarin natuurontwikkeling, educatie en recreatie een belangrijke rol spelen.
Het plan voor Uitbreiding West is in de afgelopen jaren uitvoerig besproken met de provincie Gelderland, het waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Montferland, de gemeente Oude IJsselstreek en de bewoners en gebruikers van het gebied. Dit plan is door deze partijen positief ontvangen. Inmiddels hebben wij in de aanloop naar de milieueffectrapportage (m.e.r.) in beeld gebracht welke onderzoeken vereist zijn om een goede afweging te kunnen maken over de inrichting en het gebruik van het gebied. Voordat de uitvoering van deze onderzoeken wordt ingezet, delen wij de beoogde onderzoeksaanpak in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.
In een milieueffectrapportage wordt onderzoek verricht met als doel het milieubelang volwaardig te kunnen meewegen in de besluitvorming over een plan of een project. Dit vereist een scherpe afbakening van ‘reikwijdte en detailniveau’: waarop moet het onderzoek zich vooral gaan richten, wat is minder belangrijk, en wat kan zelfs helemaal buiten beschouwing blijven? In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau beschrijven wij het voorgenomen project, de inrichtingsalternatieven die worden onderzocht en de wijze waarop het onderzoek naar de effecten op milieu en leefomgeving gaat plaatsvinden.